Pe 1 iulie 2017, 4 membri ai Fotoclublui Mihai Dan Călinescu (Adrian Teau, Cosmin Dragu, Claudiu Nețoiu și Mălina Nețoiu) au participat la evenimentul intitulat "Hai la seceriș" organizat de Asociația "Ars Amatoria" în satul Bulzești din județul Dolj. 

Scopul acestui eveniment, ajuns anul acesta la a doua ediție, a fost de a cunoaște frumusețea și bogăția tradițiilor românești legate de seceriș, prin reconstituirea activităților de la câmp desfășurate cu ocazia recoltării grâului.

Chiar dacă ziua se anunța deosebit de toridă (cod roșu de caniculă) lucrurile n-au stat deloc așa. Vremea a fost rezonabilă pentru o zi de "cuptor" iar gazdele evenimentului au fost de nota 10. După ce am găsit locația (chiar lângă casa scriitorului Marin Sorescu) și am cunoscut gazdele, am mers pe Dealul Trântorului (nu știm de unde vine denumirea!) pentru a ne apuca "de treabă". Pentru început, preotul satului Fărțila - Constantin Constantin - ne-a vorbit despre felul în care se muncea odinioară la câmp pe vremea când utiliajele moderne nu apăruseră. Apoi ne-am apucat de treabă, fiecare cu ce-a avut în dotare: unii cu secera, alții cu aparatul de fotografiat! După "muncă" ne-am adopostit la umbra pădurii de salcâm unde am degustat bunătățile puse la dispoziție de organizatori. Vedeta bucatelor a constituit-o, fără îndoială, pâinea de casă pregătită de soția preotului din Frățila.

 

Am mers apoi să vizităm frumoasa bisericuță din Frățila, proaspăt renovată, și apoi am văzut un conac despre care am aflat că i-a aparținut boierului Pazu și care din păcate stă să cadă.

Înainte de a pleca am mai discutat despre viitorul hidrogenului în construcția de vehicule, gazdele evenimentului fiind ingineri și membri ai Asociației pentru Energia Hidrogenului din România (www.h2romania.ro).

A fost un eveniment interesant din punct de vedere fotografic motiv pentru care le mulțumim organizatorilor și îi felicităm pentru felul în care promovează tradițiile și obiceiurile țăranilor români și pentru că asfel le mențin vii printre generațiilor de azi și de mâine!

A consemnat: Claudiu Nețoiu.