A fost odată...

Începând cu 23 aprilie 1999, dată la care fotoclubul nostru a luat numele marelui OM, avocat și artist fotograf Mihai Dan-Călinescu E.FIAP, în fiecare an, la această dată, organizăm o expoziție omagială retrospectivă cu imagini tematice din creația mentorului nostru spiritual.

În acest an punem pe simezele virtuale una din tematicile dragi ale lui Călinescu și anume, imagini din satul românesc, așa cum mulți dintre noi nu îl știu; „A fost odată...” Este imaginea acelor ființe necunoscute care au clădit adevăratul spirit românesc, adevăratele tradiții și viață spirituală pe care, din pacate, le mai găsim doar în imaginile unor mari fotografi.

Colegul nostru, Bogdan Negoiță, demn urmaș al marelui Călinescu, a realizat această frumoasă expoziție virtuală, pentru care îi mulțumim, noi și dumneavoastră, cei ce veți parcurge cu emoție „sălile” acestei expoziții. https://www.artsteps.com/embed/607a82457fe80a8daaddcd1e/560/315

Mulțumim și colegului nostru Adrian Trică pentru afișul expozitiei.

Vă dorim vizionare plăcută!

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

 

...

Salonul Fotoclubului la Cârcea - 2019

Acest salon al fotoclubului este o premieră și a fost organizat de doi dintre membrii fotolcubului: Andrada Cojocaru și Daniel Păsărin, reporteri la Radio Oltenia Craiova.

Radio Oltenia împreună cu Primăria Cârcea, au organizat la Centru Cultural Cârcea o activitate cu genericul „Magia Crăciunului la Cârcea”, în care, timp de două seri, s-au desfășurat o serie de evenimente culturale foarte interesante, la care au participat foarte numeroși localnici și personalul postului de radio craiovean.

La Cârcea,unde a fost prezent la vernisaj Adrian Trică, președintele fotoclubului nostru, am participat cu 21 de expozanți, care au expus pe simeze 42 de lucrări alb/negru și color.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

Salonul Artiștilor Fotografi Craioveni - 2019

Acest salon dedicat Zilei Naționale a României, a fost organizat în actuala ediție de Fotoclubul „Mircea Faria”, în holul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Fotoclubul nostru a participat cu 21 de artiști fotografi, care au expus 42 de lucrări alb/negru și color, multe dintre acestea fiind acceptate și premiate la saloanele naționale și internaționale de fotografie.

Salonul a fost inițiat cu regularitate de fotoclubul nostru, în fiecare an, începând cu anul 1999 și a fost destinat punerii în evidență a creațiilor fotografice ale membrilor fotoclubului care au fost acceptate și premiate în anul respectiv în cadrul saloanelor naționale și internaționale la care am participat.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

ARMATA ROMÂNĂ Expoziție de fotografie militară Mircea Anghel - 2019

Ca omagiu adus zilei de 25 octombrie, Ziua Armatei Române, această expoziție personală de fotografie militarăam dedicat-o militarilor români care au servit patria sub drapel, fie pe teatrele de acțiuni militare ale lumii, fie în aplicații și exerciții tactice în poligoanele și taberele de instrucție. 

Ca în fiecare an, încă de la înființarea fotoclubului, și anul acesta am pus pe simezele Cercului Miltar o colecție de exponate care conține imagini din activitățile pe care le-au desfășurat unitățile militare și comandamentele în care am activat pe parcursul carierei mele ca ofițer.

Fotografiile surprind militarii români în acțiune: patrulele desfășurate de  Scorpionii Roșii din Craiova în Afganistan, prezentarea tehnicii de luptă românești la aplicația din RDG cu trupele Tratatului de la Varșovia, trecerea trupelor și tehnicii de luptă peste cursurile de apă, aplicațiile tactice în diferite zone ale țării și în cooperare cu Armata Bulgară, tabere de instrucție de iarnă și la cursurile de apă, trageri de luptă reale în poligoane cu diferite tipuri de armament și alte activități.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.
 

...

Expoziție personală Mircea Anghel - „Misterele Styxului” Arad - 2019

Cuvântul Libertății,  3 septembrie 2019Mircea Anghel
Autor Magda Bratu
 
Cu o activitate de peste 50 ani dedicată fotografiei artistice, în lumea căreia s-a impus atât prin expoziții și participări la saloane (inter)naționale, cât și ca profesor și chiar organizator al unor evenimente de profil, Mircea Anghel a obișnuit publicul, în ultima vreme, să creeze punți în și dincolo de artă. O face prin prietenia pe care o poartă numeroșilor colegi de pretutindeni, prin colaborările Fotoclubului craiovean „Mihai-Dan Călinescu” pe care îl conduce, cu altele din țară, iar mai nou, prin tema unei expoziții personale: „Misterele Styxului”. 26 de imagini – dintr-o colecție de 40 de lucrări – ale unui vechi pod pietonal pe cabluri peste râul Jiu, într-o atmosferă aproape ireală, ducând cu gândul la legendarul Styx și la luntraşul Caron, vor fi prezentate la Arad. Vernisajul are loc astăzi, ora 18.00, la Sala CLIO a Complexului Muzeal Arad, evenimentul fiind organizat de Foto Clubul Arad, Societatea Română de Artă Fotografică „DACICA” și Asociația Fotoclubul „Mihai-Dan Călinescu” din Craiova.

«Toată atmosfera parcă de vis, de basm, ceaţa care învăluia totul, peisajul oarecum nefiresc şi liniştea aceea, venită parcă din altă lume, îmi dădeau fiori şi mă îndemnau în acelaşi timp să merg mai departe, pas cu pas, imagine cu imagine. Tot ce mă înconjura era aproape ireal şi cu fiecare metru parcurs mi se releva altă lume, pe care nu o mai văzusem înainte. Primul şi cel mai puternic impact asupra mea l-a avut imaginea crucilor celor „trecuţi dincolo”, aşezate cuminţi pe pomi, la capătul podului. Prin partea locului, acest simbol al crucilor aşezate pe pomi sau chiar pe pământ, lângă o apă curgătoare sau o fântână ori la capătul unui pod simbolizează „trecerea Styxului”. Iar mie, acest pod fantomatic mi s-a relevat ca fiind chiar legendara luntre a lui Caron».

Este povestea cu care Mircea Anghel – A.FIAP își însoțește expoziția personală „Misterele Styxului”, ale cărei lucrări redau, de fapt, vechiul pod pietonal pe cabluri peste râul Jiu, aflat în apropierea comunei Bâlta de lângă Filiaşi, care acum nu mai există. Colecţia cuprinde un numărde 40 de lucrări, format 42×64 cm, din care publicului din Arad îi vor fi prezentate 26. Expoziția a fost vernisatăla Craiova și a mai putut fi văzută la București (Galeria „F64”) și Brașov (Cercul Militar), Cluj (Biblioteca Județeană „Octavian Goga”) și Rm.Vâlcea (Galeria UAP).

...

Expoziție Kristin Reinhart - 2019

Kristin Reinhart
Fotograf independent
Educatie
Bachelor of Fine Arts, 1995, SUNY College at Buffalo

Experienta
Fotograf independent 1995-Prezent

  • Universitatea Le Moyne, Syracuse, NY - fotografii la multiple ceremonii
  • Calatorii fotografice: Ireland, France, Romania. 
  • Fotografie de ceremonii matrimoniale (1995-2006).

Tehnician, Color Tech Professional Photo Lab
Tehnician, Color and Black & White Darkroom 1996-2001

  • Procesare fotografie culoare / alb&negru pentru fotografi profesionisti
  • Tehnician control de calitate pentru toate procesarile
  • Tehnician de aparatura de laborator fotografic

Premii cu jurizare: 
Lucrari acceptate, 1st International Photo Contest, Mihai Dan-Călinescu, 2019
Lucrari acceptate (2), 47th Western New York Exhibition, Albright-Knox Art Gallery, 1998
Lucrari acceptate, 46th Western New York Exhibition, Albright-Knox Art Gallery, 1996
Blue Ribbon, Premiul National Scholastic Art, Arnot Art Museum, 1986
Gold Key, Premiul National Scholastic Art, Arnot Art Museum, 1986
Certificat de Merit, National Scholastic Art Award, Arnot Art Museum, 1986

Expozitii
Expozitie Solo, Cafe Kubal, Syracuse, NY 2018 
Expozitie grup, College Street Art Gallery, Buffalo, NY 2000
Expozitie grup, Western New York, Albright Knox, Buffalo, NY 1996/1998
Expozitie Solo / Student, Butler Library, Buffalo, NY 1995

Asociatii Profesionale
Global Photographic Union
Mihai Dan-Călinescu Photoclub Association

...

Expoziția Absolvenților Cursului de Tehnică și Artă Fotografică. - a 46-a promoție - 2019

Ca de obicei, la fiecare vernisaj a unei noi promoții de absolvenți ai cursului foto se adună foarte multă lume. Pe lângă membrii fotoclubului sunt prezenți colegi, prieteni, părinți, rude și cunoscuți ai absolvenților, unii fără să aibă habar de fotografie, alții cu ceva cunoștințe în acest domeniu și, evident, artiști fotografi consacrați.

De fiecare dată, ca și de data aceasta, tinerii viitori fotografi ne surprind cu ineditul ideilor lor, cu abordările foarte personale sau chiar surprinzătoare, cu temele și maniere interesante pe care le abordează.

Multi dintre absolvenți rămân cu acest hobby iar alții se înscriu în fotoclub și încep să participe la activitățile noastre, încep ectivitatea expozițională, se intereasează de noutățile din domeniu.

În această seria au absolvit cursul un număr de 11 tineri și mai puțin tineri. Asta având în vedere că printre absolvenți nu am avut nici elevi, nici studenți, ci doar persoane mature, dar tinere, și chiar pensionari.

Iată! Fotografia nu cunoaște limite de vârstă!

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

Expoziția Fotoclub Arad - 2019

Expoziția colegilor de la Foto Club Arad are loc în fiecare an la Craiova, după cum și fotoclbul nostru verniseaza în fiecare an la Arad câte o expoziție.

De foarte mulți ani am făcut un parteneriat cu fotoclubul  arădean pentru a vernisa în fiecare an, la Arad și Craiova, câte o expoziție personală sau de grup a celor două fotocluburi. Este un schimb de experiență și o modalitate de a apropia membrii celor două cluburi foto, care participă cu câțiva reprezentanți la vernisaje.

Anul acesta, expoziția colegilor arădeni a cuprins un număr de 60 de lucrări alb/negru și color realizate de nouă artiști fotografi și a abordat o tematică variată, foarte apreciată de numeroșii particianți la vernisaj.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

Workshop Valea Mureșului și Expoziția EXPRESII la Fotoclubul Tg.Mureș - 2019

Planificată încă din anul precedent, expoziția de portrete EXPRESII  a membrilor fotoclubului nostru la sediul Fotoclubului Tg. Mureș practic a deschis seria de acțiuni pe care le-am întreprins pe Valea Mureșului.

Expoziția a fost vernisată în cadrul Zilelor Orașului Tg.Mureș, la sediul din Cetate al acestui fotoclub, în prezența membrilor acestuia și a șase membri ai fotoclubului nostru. Ne-a onorat cu prezența cel mai vechi artist fotograf din țară, Dl. Haragos Zoltan E.FIAP, de care ne leagă o prietenie veche și sinceră. Această prietenie datează încă din anii 1960, de pe vremea lui Mihai Dan-Călinescu și Marx Jozsef, doi mari reprezentanți ai fotografiei românești și doi fondatori de fotocluburi și școli de fotografie în aceste părți de țară. Este recunoscută deja în domeniul fotografic, prietenia dintre membrii fotolcubului oltean și membrii fotoclubului mureșan. Gazdele noastre au organizat pentru noi o seară în lunca Mureșului la care am „socializat” câteva ore.

Traseul și obiectivele workshopului au fost organizate de colegul nostru Adrian Trică, președintele fotoclubului.
Pe traseul văii Mureșului am abordat cele mai importante obiective istorice, culturale și etnografice locale din mai multe localitati: Castelul Haller, Castelul Haller 1, Castelul Degenfeld, Castelul Kemeny, Castelul Gurghiu - Rakoczi - Bornemiza, Castelul Teleky, localitățile Tg.Mureș, Mediaș și Tei Saschiz.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

Salonul Internațional de Fotografie „Mihai Dan-Călinescu” Ediția I - 2019

Ca partener și coorganizator a fost Muzeul Olteniei din Craiova, prin directorul său, Dl. Florin Ridichie. Muzeul a găzduit și vernisajul expoziției finale și ne-a facilitat printarea catalogului, precum și alte cheltuieli necesare desfășurării unui asemenea eveniment.

Acest salon internațional de Fotografie are în spate alte șapte saloane naționale care au purtat, și acestea, numele marelui om, avocat și artist fotograf craiovean, Mihai Dan-Călinescu. În România,și nu numai, a fost o premieră ca un salon de fotografie să poarte numele unui artist fotograf reprezentativ pentru zona sa geografică.

Deși am întâmpinat greutăți în obținerea patronajului FIAP, am organizat salonul chiar fără patronajul acestui for internațional, având aprecieri din toată lumea pentru corectitudinea jurizării și pentru catalogul deosebit pe care l-am realizat. Au acordat patronaje PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photographic Union), ICS (The Image Colleague Society), DACICA SRAF (DACICA Societea Română de Artă Fotografică).

Au fost înscriși la acest salon 106 participanți, de pe toate continentele (mai puțin Africa), cu peste 1500 de lucrări, înscrise la cele patru secțiuni și am acordat în final un număr de 96 de medalii și mențiuni pentru cele peste 500 de lucrări acceptate. Calitate lucrărilor acceptate și premiate a fost deosebită și apreciată de toți participanții la vernisaj și cei înscriși în secțiunile salonului.

Vernisajul s-a bunurat de o prezență numeroasă atât din țară cât și de peste hotare.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

Expoziţie Armand Beraru la Centrul Comunitar Evreiesc Bucureşti - 2019

Armand BeraruPentru a doua oară în acest an, artistul fotograf româno-israelian Armand Beraru organizează în ţara noastră o expoziţie de fotografii, după cea din primăvară, de la Craiova. Dacă la aceasta din urmă nu a fost prezent, la cea din Bucureşti a simţit „chemarea” să fie de faţă. „Este, de fapt, o retrospectivă”, a declarat artistul pentru RE. „Aş caracteriza-o un fel de performanţă într-o perioadă sensibilă a vieţii mele. Este vorba de vârsta mea, când este mai dificil de realizat o expoziţie şi chiar şi fotografii. În general, această expoziţie nu are o temă anume, singurul subiect «colectiv» ar fi artiştii plastici din Israel”, ne-a explicat Armand Beraru. „Celelalte fotografii le-am ales dintre cele care mi-au plăcut cel mai mult, pe care le-am considerat cele mai reuşite şi care sunt adunate pe diferite teme cum ar fi: Cu aceste mâini, Din Expoziţii, Dansuri, Pe străzi, Flori şi altele”. Artistul ne-a vorbit şi despre cele trei albume în care a adunat cele mai frumoase fotografii, făcute de-a lungul timpului. În cuvântul rostit la vernisajul expoziţiei, Armand Beraru şi-a mărturisit satisfacţia că la vârsta lui, de 86 de ani, poate fi prezent cu o expoziţie în România şi şi-a exprimat speranţa că publicul va aprecia calitatea şi tematica fotografiilor. El a spus că va dona fotografiile, pentru o anumită perioadă, Centrului Comunitar Evreiesc şi Asociaţiei Artiştilor Fotografi din Israel. Armand Beraru le-a mulţumit lui Adrian Gueron, directorul Centrului Comunitar Evreiesc, şi Deliei Marc, organizatoarea expoziţiei, pentru că i-au oferit posibilitatea să expună fotografiile. Activitatea sa a fost apreciată de Delia Marc, care a subliniat viziunea specială şi imaginaţia autorului şi a recomandat publicului să cunoască personalitatea lui Armand Beraru prin fotografii. O mică retrospectivă despre cariera lui Armand Beraru în Israel şi în lume a fost făcută de colonel (r) Mircea Anghel, preşedintele fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”, de la Cercul Militar din Craiova şi de Eugen Negrea, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. (E.G.)

REALITATEA EVREIASCĂ - Nr. 542-543 (1342-1343) - 1 Iulie – 31 August 2019

...

Expoziție personală de fotografie Bogdan Negoiță E.FIAP, E.AAFR „JOCURILE EVEI” - 2019

Bogdan Negoiță este un tânăr foarte cunoscut artist fotograf craiovean care are numeroase lucrări acceptate și premiate în saloanele naționale și internaționale de fotografie. Fapt demonstrat și de titlul de E.FIAP acordat de Federația Internațională de Artă Fotografică. Deține, de asemenea, și titlul de E.AAFR acordat de Asociația Artiștilor Fotografi din România.

Bogdan a absolvit Cursul de Tehnică și Artă Fotografică organizat de Centrul Județean de Formare Profesională a Adulților în anul 2013 și încă de pe atunci a început activitatea expozițională.

A participat la numeroase workshop-uri și ture foto în țară și peste hotare, și, pe lângă o bogată experiență pe care a căpătat-o cu aceste ocazii, a acumulat un foarte important material imagistic, pe care l-a îmbogățit cu măiestrie prin procesări subtile și elegante.

Colecția cuprinde foarte frumoase și expresive portrete feminine, abordate fie în studiou, fie în diferte medii, artistul fiind un fin observator al „evei” și , în general, al universului feminin.

Bogdan Negoiță este membru al fotolcubului nostru.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA

...

Salonul Fotografului Român, ediția a VI-a - 2019

Aflat la cea de a VI-a ediție, acest salon national de fotografie a fost inițiat începând cu anul 2014 și a fost orgaizat de un împătimit al fotografiei, Dl. Marcel Eremia, Managerul AME Design, actualmente Asociația Culturală Artă și Imagine din București.

Manifestarea anuală organizată conform unui Regulament foarte detaliat și complex, și-a propus să pună în evidență diferitele curente, artiști și școli de fotografie din România, care să exprime nivelul nobilei arte a luminii în țara noastră și să scoată în evidență creativitatea și manierele de exprimare ale fotografilor români. Salonul s-a constituit și într-un adevărat schimb de experiență între generațiile de artiști fotografi din România.

Cu o participare din ce în ce mai numeroasă de la un an la altul, Salonul este un adevărat eveniment fotografic național.

Lucrările acceptate în salon au fost printate la un înalt nivel calitativ de către organizatori, iar vernisajul s-a desfășurat în una din sălile Teatrului Național din București.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

Salonul Zonal al Liceenilor „Oltenia în Imagini” - 2019

Asociația Culturală Craiova, Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu” și Fotoclubul „Mircea Faria”, organizează de 10 ani un salon local și ulterior zonal de fotografie pentru liceeni. Acesta se desfășoară împreună cu Muzeul Olteniei din Craiova, care este și gazda anuală a vernisajului expoziției finale a tinerilor liceeni.

Participarea numeroasă și calitatea deosebită a lucrărilor ne-a determinat să acordam din ce în ce mai numeroase premii tinerelor talente, lucrările fiind apreciate atât de public, cât și de reprezentanții fotocluburilor craiovene care participă la jurizare.

Dintre laureații acestui salon, în decursul anilor au fost selectați numeroși tineri care s-au înscris în fotoclubul nostru, devenind ulterior fotografi apreciați, iar uniireușindchiar să termine facultăți de fotografie în țară sau în afara țării.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

Cunoscutul artist fotograf Hashim Memish expune la Craiova - 2019

CUVANTUL LIBERTATII”, 15 mai 2019
De Magda Bratu
 Hashi Memish 
În organizarea Fotoclubului „Mihai-Dan Călinescu”, la Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova va fi vernisată astăzi, 15 mai 2019, la ora 18.00, expoziția de fotografie a cunoscutului artist fotograf Hashim Memish, din Slatina, unul dintre cei mai longevivi artiști fotografi din țară.

„Binecunoscut slătinenilor, dar și multor craioveni, pentru bunătățile cu care le încântă papilele gustative, Hashim Memish este foarte puțin cunoscut ca artist fotograf. Și totuși, este înscris în Asociația Artiștilor Fotografi din România încă de la înființarea acesteia, în anul 1957, și a avut de-a lungul anilor o foarte prolifică activitate fotografică, cu numeroase premii și medalii obținute la saloanele de fotografie din țară și din lume. 

Vă asigur că va fi o adevărată încântare să cunoașteți un asemenea om, care și-a păstrat o vitalitate și un verb excepționale, iar anii, nu puțini, parcă l-au întinerit!”, spune col. (r.) Mircea Anghel, președinte de onoare al Fotoclubului „Mihai-Dan Călinescu”.

Hashim Memish face parte dintr-o familie de albanezi care s-a stabilit în România de aproximativ 300 de ani și care a adus cu ea secretele feluritelor dulciuri: halvița, rahatul turcesc, înghețata. Dar și braga, o băutură răcoritoare a cărei rețetă sigur nu va dispărea, pentru că Hashim Memish o va transmite celor 11 nepoți și 13 strănepoți pe care îi are! 
Cofetăria lui Hashim Memish se află într-o casă din partea veche a orașului Slatina și nu este ocolită niciodată, nici de amatorii de dulciuri, nici de iubitorii de artă fotografică…

Deși de foarte mulți ani este membru al fotoclubului craiovean, cu această ocazie, Hashim Memish a primit titlul și Diploma de „Membru de Onoare” al Fotolcubului „Mihai Dan-Călinescu” din Craiova.

...

Cătălina Florescu expune fotografie de stradă la Cercul Militar Craiova - 2019

Cuvântul Libertății” 10.04.2019
De Magda Bratu

Cătălina Florescu, membră a Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”, deschide astăzi, 10 aprilie 2019, la Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova, prima expoziție personală, în cadrul căreia prezintă o colecție de 55 de fotografii (format mare, 40×60 cm) sub genericul „Strada”. Imaginile au fost surprinse în diferite locuri pe care autoarea le-a vizitat de-a lungul anilor și sunt selectate dintre mii de fotografii realizate de aceasta.

„Abordată, evident, este tema străzii, cu toate aspectele ei inedite și mereu în transformare. Strada noastră cea de toate zilele doar în aparență este la fel, pentru că oamenii, personajele sale pasagere, sunt cu totul altele, derulându-se de la un moment la altul ca într-o veritabilă producție teatrală, imprimând străzii acel spectacol unic și inedit mereu în schimbare, dinamic sau static, vulcanic sau monoton. Și apoi strada își modifică aspectul de la o etapă a zilei la alta, de la un anotimp la altul și de la vremea și vremurile în continuă schimbare, ce își pun amprenta, ca și anii, pe aceeași stradă, pe care noi suntem obișnuiți să o vedem la fel. Doar ochiul versat al unui fotograf, de data asta Cătălina Florescu, poate să facă diferența și să surprindă oameni, locuri, trăiri și atmosfere spectaculoase”, notează col. (r.) Mircea Anghel, președinte al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”.

Expoziția va putea fi vizitată de public până la sfârșitul acestei luni.
 

...

Expoziție internațională de fotografie a artistei Neda Siami, din Iran - 2019

De Magda Bratu
Cuvântul Libertății”, 25 martie 2019 

Astăzi, 25 martie 2019, ora 19.00, în organizarea Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”, la Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova are loc vernisajul expoziției internaționale de fotografie a artistei Neda Siami, din Iran. Expoziția cuprinde aproape 100 de lucrări, îndeosebi color, și se axează pe trei tematici distincte: copilăria, familia și maternitatea, reportaje din Iran și India.

Născută în anul 1986, la Mashhad (Iran), Neda Siami este directorul Diviziei Internaționale ABGINEH – Institutul de Cercetări și Studii Fotografice, precum și director al „NEDA STUDIO”, studio profesional de fotografie pentru copii. Așa se face că majoritatea colecției expuse la Craiova prezintă copii de toate vârstele, în mai multe ipostaze și ambienturi, cu variate aranjamente și recuzite. „Autoarea este deosebit de sensibilă și atentă la detalii, înfățișând lumea minunată a copilăriei cu o acuratețe și o eleganță cum puțini autori au reușit”, spune col. (r.) Mircea Anghel, președintele Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”.

O atenție la fel de mare o acordă artista familiei și maternității, surprinse în imagini fiind mame care își poartă cu dragoste sarcina și o arată cu delicatețe și duioșie. „Neda Siami este și un foarte fin observator al lumii înconjurătoare, dezvăluindu-ne detaliile de arhitectură specifice Indiei și Iranului, acordând o atenție deosebită încadrării ființei umane în aceste medii”, mai spune col. (r.) Mircea Anghel, invitând publicul să vadă această expoziție deosebită.
 

...

Expoziție Armand Beraru - Haifa - Israel - 2019

Expoziția „Mozaic fotografic” a artistului fotograf din Israel este un eveniment ce aduce din nou pe simezele craiovene creațiile lui Arman Beraru, Membru de Onoare al fotoclubului nostru, bun și vechi prieten, care are multe „antecedente” 
fotografice în Banie.

Armand, cu câțiva ani în urmă, a fost inițiatorul unei expoziții itinerante care a fost vernisată în Austria, Germania, Israel și România și la care au participat patru artiști fotografi: Lothar Schörg din Salzburg (Austria), Armand Beraru din Haifa (Israel), Mircea Anghel din Craiova și Ștefan Toth din Oradea (România). Expoziția s-a bucurat de un deosebit succes în toate țările și orașele în care a fost expusă.

Tot Armand a avut numeroase acceptări și medalii la saloanele naționale de fotografie organizate de fotoclubul nostru, fiind foarte apreciat de publicul craiovean și datorită expozițiilor personale de fotografie pe care le-a avut la Craiova.

Aceeași expoziție va fi vernisată pe 9 iunie 2019 la Centrul Comunitar Evreiesc din București.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

Expoziția Absolvenților Cursului de Tehnică și Artă Fotografică. Promoția a 46-a - 2019

În anul 1999, odată cu schimbarea denumirii fotoclubului, am hotărât ca să organizăm un curs de fotografie pe care să îl dedicăm tinerilor, pentru a transmite acestora cunoștințele noastre, ale fotografilor cu experiență, către tânăra generație.

Anual organizăm câte doua serii de cursuri a câte 5 luni, pe care până acum le-au absolvit 1077 de tineri, aceștia devenind artiști fotografi consacrați, cu numeroase lucrări acceptate și premiate la saloanele naționale și internaționale de fotografie. Dintre aceștia un număr de 30 de tineri au urmat cursurile institutelor de învățământ superior cu profil foto, atât în țară, cât și peste hotare. Iar o parte dintre ei au obținut titluri internaționale, acordate de societățile care acordă patronaje saloanelor de fotografie internaționale.

Pentru că am obținut calitatea de FORMATOR (cod COR 241205) acordată de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii, am organizat inclusiv cursuri de calificare în meseria de fotograf.

Acest curs este recunoscut ca cel mai vechi curs de Tehnică și Artă Fotografică din țară.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

Salonul Anual al Artiștilor Fotografi din Zona Olteniei - 2019

Ediția din acest an este organizată de Fotoclubul Mihai Dan-Călinescu.

Începând cu anul 1999, anul când Foto Cine Clubul Casei Armatei și-a schimbat denumirea în Cercul de Artă Fotografică al Armatei „Mihai Dan-Călinescu”, am stabilit ca în fiecare an, la 1 Decembrie, să organizăm un Salon de Fotografie al membrilor fotoclubului, pe care să îl dedicăm Zilei Naționale a României.

În acest salon, fiecare membru al fotoclubului putea să expună lucrări care i-au fost apreciate, acceptate și premiate în saloanele naționale și internaționale de fotografie la care aceștia au participat în anul respectiv.

Încă de la primele ediții am cooptat și artiști fotografi din Craiova, iar mai târziu și fotografi din fotocluburile județelor din zona Olteniei (Olt, Gorj, Meheniți și Vâlcea).

Acesta este un salon foarte apreciat atât de fotografii participanți cât și de publicul iubitor de fotografie din Craiova și a căpătat o amploare din ce în ce mai mare și datorită faptului că am cooptat de câțiva ani și celălalt fotoclub craiovean (Fotoclubul „Mircea Faria”), cu care organizăm prin alternanță această manifestare.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

Expoziția de grafică în tuș cu penița, Spiru Vergulescu - 2019

Încă din anii 1970 la Cercul Militar Craiova (pe atunci Casa Armatei Craiova), s-a organizat pe 15 ianuarie a fiecărui an, sărbătorirea zilei de naștere a poetului nepereche.

Chiar dacă în acea perioadă era interzisă orice manifestare care nu era dedicată cuplului dictatorial,la Casa Armatei se organizau spectacole și seri ample de poezie și muzică, la care participau actori ai Teatrului Național, Corul Filarmonicii Oltenia și cadre militare.

Organizator și regizor, era bunul meu prieten Spiru Dionisie, instructor cultural al Casei Armatei și un foarte talentat actor, regizor, scenarist, poet si fotograf.

Am menținut tradiția acestei manifestări de suflet în fiecare an, după dispariția lui Spiru Dionisie, și am pus pe simezele Cercului Militar câte o expoziție Spiru Vergulescu, un talentat și apreciat plastician peisagist din Slatina, de la care am o colecție de 60 de lucrări de grafică în tuș cu penița ce reprezintă traspuneri în imagini ale poeziilor lui Eminescu. Pe lângă acestea prezentăm și câte un moment de recitări din creația lui Eminescu.

Mircea Anghel A.FIAP, Hon.FICS, Hon.CPE, HON.FCPA.

...

Salonului Municipal al Liceenilor 2017

Fotoclubul "Mihai Dan-Călinescu", alături de Asociația Culturală "Craiova" și Muzeul Olteniei, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Fotoclubul "Mircea Faria" din Craiova, s-au ocupat și în acest an de organizarea și jurizarea Salonului Municipal de Fotografie pentru Liceeni "Craiova în imagini" - sub patronajul Asociației "Dacica" Societatea de Artă Fotografică - ajuns acum la ediția a VIII-a.

Membrii juriului, întruniți în data de 30 martie 2017, au avut o misiune dificilă în alegerea premianților, elevii doljeni dovedind reale aptitudini fotografice și calități artistice.

Vernisajul Salonului va avea loc joi, 6 aprilie, începând cu orele 11 la Muzeul Olteniei.

Vă așteptăm cu drag!

...

Expoziție de fotografie militară

Expoziție de fotografie militarăMiercuri, 19 aprilie 2017, ora 10:00, vă invităm să luați parte la expoziția intitulată "Militari români din armata austro-ungară" care va avea loc la Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova. Este un unicat, pentru ca fotografiile sunt realizate dupa negative pe sticla pe care domnul colonel Mircea Anghel le-a refotografiat si le-a prelucrat pentru a le aduce într-o forma expozabilă. Este vorba de imagini ale militarilor români încorporați în armata austro-ungară, în primul război mondial. Colectia aparține domnului Anton Dragoș, cunoscut grafician si caricaturist din București. Imaginile sunt realizate de bunicul lui Dragoș, care apare și el în aceste fotografii, împreuna cu aparatul cu care le-a realizat.

Tematica este în premieră abordată, căci, deși sunt români ardeleni, români ca și noi, unora li se "strepezesc dinții" când vorbesc despre acești oameni care s-au aflat în tabara adversă fără vina lor și care s-au jertfit la fel ca frații lor de la sud de Carpați.

...

Expoziție omagială retrospectivă Mihai Dan-Călinescu (2017)

Luni, 24 aprilie, la ora 19.00 va avea loc la Galeriile de Artă ale Cercului Militar din Craiova aniversarea împlinirii a 18 ani de la înființarea fotoclubului nostru.

Vom prezenta cu această ocazie o expoziție omagială retrospectivă Mihai Dan-Călinescu și o expoziție de machete cu tematică militară din colecția colegului nostru Adrian Trică. Acestea vor fi dedicate și Zilei Forțelor Terestre din Armata Română, care se serbează în fiecare an pe 23 aprilie, Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, Patronul Armatei Române.

...

Intra in cont

Concurs

Concursul Internațional de Fotografie Mihai Dan-Călinescu (2020)

Concursul Internațional de Fotografie Mihai Dan-Călinescu (2020)