Cuvântul Libertății,  3 septembrie 2019Mircea Anghel
Autor Magda Bratu
 
Cu o activitate de peste 50 ani dedicată fotografiei artistice, în lumea căreia s-a impus atât prin expoziții și participări la saloane (inter)naționale, cât și ca profesor și chiar organizator al unor evenimente de profil, Mircea Anghel a obișnuit publicul, în ultima vreme, să creeze punți în și dincolo de artă. O face prin prietenia pe care o poartă numeroșilor colegi de pretutindeni, prin colaborările Fotoclubului craiovean „Mihai-Dan Călinescu” pe care îl conduce, cu altele din țară, iar mai nou, prin tema unei expoziții personale: „Misterele Styxului”. 26 de imagini – dintr-o colecție de 40 de lucrări – ale unui vechi pod pietonal pe cabluri peste râul Jiu, într-o atmosferă aproape ireală, ducând cu gândul la legendarul Styx și la luntraşul Caron, vor fi prezentate la Arad. Vernisajul are loc astăzi, ora 18.00, la Sala CLIO a Complexului Muzeal Arad, evenimentul fiind organizat de Foto Clubul Arad, Societatea Română de Artă Fotografică „DACICA” și Asociația Fotoclubul „Mihai-Dan Călinescu” din Craiova.

«Toată atmosfera parcă de vis, de basm, ceaţa care învăluia totul, peisajul oarecum nefiresc şi liniştea aceea, venită parcă din altă lume, îmi dădeau fiori şi mă îndemnau în acelaşi timp să merg mai departe, pas cu pas, imagine cu imagine. Tot ce mă înconjura era aproape ireal şi cu fiecare metru parcurs mi se releva altă lume, pe care nu o mai văzusem înainte. Primul şi cel mai puternic impact asupra mea l-a avut imaginea crucilor celor „trecuţi dincolo”, aşezate cuminţi pe pomi, la capătul podului. Prin partea locului, acest simbol al crucilor aşezate pe pomi sau chiar pe pământ, lângă o apă curgătoare sau o fântână ori la capătul unui pod simbolizează „trecerea Styxului”. Iar mie, acest pod fantomatic mi s-a relevat ca fiind chiar legendara luntre a lui Caron».

Este povestea cu care Mircea Anghel – A.FIAP își însoțește expoziția personală „Misterele Styxului”, ale cărei lucrări redau, de fapt, vechiul pod pietonal pe cabluri peste râul Jiu, aflat în apropierea comunei Bâlta de lângă Filiaşi, care acum nu mai există. Colecţia cuprinde un numărde 40 de lucrări, format 42×64 cm, din care publicului din Arad îi vor fi prezentate 26. Expoziția a fost vernisatăla Craiova și a mai putut fi văzută la București (Galeria „F64”) și Brașov (Cercul Militar), Cluj (Biblioteca Județeană „Octavian Goga”) și Rm.Vâlcea (Galeria UAP).

Galerie Foto