Av.  MIHAI DAN-CĂLINESCU-E.FIAP

PREŞEDINTE AL FILIALEI OLTENIA AL ASOCIAŢIEI ARTIŞTILOR FOTOGRAFI DIN ROMÂNIA (AAFR),
MEMBRU AL FEDERAŢIEI INTERNAŢIONALE DE ARTĂ FOTOGRAFICĂ (FIAP),
DISTINS CU TITLUL DE “EXCELENCE”(E.FIAP)

S-a născut la 5 februarie 1920 în oraşul Cernăuţi, ca fiu al ing. Gheorghe Dan şi al Grazielei Călinescu şi nepot al istoricului Dimitrie Dan din Cernăuţi.
Influenţei de înaltă spiritualitate culturală şi dragoste pentru trecutul istoric al neamului, primită din fragedă copilărie în cadrul familiei Dan, i s-a alăturat apoi cea de profundă sensibilitate artistică  a familiei Morariu.  Rămas orfan de tată, primeşte ca părinte spiritual pe avocatul Dr.Aurel Morariu, care în anul 1927 s-a căsătorit cu mama sa.

Absolvă şcoala primară şi Liceul “Aron Pumnul” din Cernăuţi, apoi face studii de drept la Facultatea de Drept din Cernăuţi, luându-şi licenţa în 1942 la Facultatea de Drept din Bucureşti. Din octombrie 1944 a profesat ca avocat la Colegiul de Avocaţi Dolj, din Craiova până la 13 noiembrie 1984, cand a încetat din viaţă în urma unui infarct miocardic.

Dreptul a constituit sensul  existenţei sale, din dragoste pentru dreptate şi faţă de oameni, pe care i-a slujit cu credinţă. A doua sa pasiune a constituit-o dragostea pentru frumos, pe care a cultivat-o timp de 30 de ani prin arta sa fotografică.

Profesia de inginer silvic a tatălui sau, Gheorghe Dan,l-a purtat pe meleagurile din împrejurimile comunei Vama, încă din primii ani ai vieţii. Impresia profundă creată de verdele pădurilor şi pajiştilor din Bucovina,de oamenii acelor meleaguri şi obiceiurile lor, nu l-au părăsit niciodată. Vară de vară, până la sfârşitul vieţii, paşii îl duc pe meleagurile copilăriei, la Câmpulung-Moldovenesc, unde se lasă furat de farmecul locurilor pe care le va imortaliza în imagini fotografice de o frumuseţe şi naturaleţe greu de descris în cuvinte.

Interesul pentru fotografie, pe care l-a manifestat încă din tinereţe, a devenit o activitate extraprofesională începând din anul 1954, când, în calitate de membru fondator al Foto-Clubului Craiova, participă pentru prima dată la o expoziţie organizată la Bucureşti, de Consiliul General al Sindicatelor, obţinând premiul 2. În anul 1959 a fost primit ca membru al AAFR (Asociaţia Artiştilor Fotografi din România). Începând cu anul 1963, conduce activitatea fotoclubului craiovean, iar în 1972, când s-a înfiinţat Filiala Oltenia a AAFR, a fost ales preşedintele acesteia, calitate pe care o deţine până la încetarea din viaţă.

Activitatea artistică, participarea la expoziţiile judeţene, naţionale şi internaţionale, precum şi premiile obţinute în ţară şi peste hotare, au adus după sine conferirea titlului de A.FIAP (Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică) în anul 1969. Mai târziu, cu ocazia celui de al X-lea Salon Internaţinal de Artă Fotografică al României, de la Bucureşti, din anul 1975, primeşte titlul de E.FIAP (Excelence al FIAP), atât pentru numeroasele sale lucrări acceptate şi premiate în saloanele internaţionale de fotografie, cât şi pentru meritele sale deosebite pe plan organizatoric.

În toamna anului 1968 a făcut parte din delegaţia de artişti fotografi care ne-a reprezentat ţara, într-un schimb de experienţă organizat în Bulgaria, iar în anul 1973, a participat  ca delegat al României la Sipozionul Internaţional pentru Tineret, organizat de FIAP la Siofoc, în Ungaria.

În 1977, la Conferinţa pe tară a AAFR de la Sibiu, a fost cooptat în Consiliul Naţional de Conducere al AAFR, pentru meritele sale deosebite în domeniul competiţional şi organizatoric.

A expus fotografii în cadrul a 171 de expoziţii naţionale şi 138 de expoziţii internaţionale, obţinând 26 de premii. Unele din fotografiile premiate: “Cabana Bâlea Lac”, “Ochii trecutului”, “Încredere”, “Din trecutul Mânăstirii Suceviţa”, “Ei l-au făurit” etc. precum şi alte creaţii fotografice ale sale, au fost reproduse în publicaţii ca: România Pitorească, Flacăra, Ramuri, Munca, Înainte, sau în revista de specialitate  a AAFR, “Fotografia”.

În 1975 a făcut parte din comitetul redacţional al albumului comemorativ “Craiova  500 album omagial”, ce a fost editat cu ocazia sărbătoririi a 1750 de ani de existentă a oraşului, album în care au fost reproduse 88 de fotografii ale sale.

Permanent şi în mod gratuit a colaborat cu Muzeul de Artă din Craiova pentru editarea de albume, cărţi poştale şi cataloage necesare acestui lăcaş de artă.

Creaţiile sale sunt prezentate şi în albumul “Doljul în Imagini”-Craiova, 1973 şi în albumul “Parcul Poporului Craiova”- 1970, sau au constituit materialul ilustrativ al volumelor:

  • Pospai, Mircea. – “Memoria Băniei. Fotografii: Mihai Dan-Călinescu, Cristinel Trancă si    Marius Boeru. Bucureşti, Editura Sport-Turism,1982.
  • Firan, Florea şi Firescu, Alexandru.-“Craiova. Ghid de oraş”. Fotografii: Florea Firan, Nicu Dan Gelep şi Mihai Dan-Călinescu. Bucureşti, Editura Sport -Turism 1982.

Recunoaşterea activităţii sale artistice pe plan naţional şi internaţional s-a desăvârşit prin acordarea în anul 1980, a Medalei de Aur FIAP, la Salonul Internaţional organizat de Photo-Art Association din Singapore, cu fotografia  “Dreptul la viaţă”, o fotografie ce şi azi ar face cinste oricărui salon inernaţional prestigios.

În ultima perioadă a activităţii sale de artist fotograf, a manifestat un interes deosebit pentru realizarea de portrete. Cunoaşterea profundă a fiinţei umane, l-a condus către surprinderea esenţialului din fizionomia personajelor, aspect deosebit de dificil în arta fotografică. În expoziţiile din ultimii ani, precum şi în expoziţia personală de la Muzeul de Artă Craiova din 1980, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani, s-a impus în arta fotografică românească drept un adevărat maestru al portertului. Pentru acest fapt, a fost solicitat de Teatrul Naţional din Craiova, pentru a imortaliza portretele artiştilor scenei craiovene, a generaţiei de aur ale scenei românesti, portrete expuse mult timp în holurile teatrului.

Sensibilitatea sa artistică şi competenţa sa tehnică în executarea fotografiilor de calitate,l-au dus la numirea sau algerea sa ca membru sau preşedinte în numeroase jurii naţionale şi internaţionale. Contactul cu artiştii fotografi din ţară, schimburile de opinii şi exponate din saloanele  naţionale  organizate de diferite fotocluburi, i-au adus conferirea titlului de “Membru de Onoare” al Fotocluburilor sau Filialelor  din Tg.Mureş, Cluj-Napoca şi Timişoara precum şi titlul de “Expozant de Onoare Permanent” la Băile Herculane.

Palmaresul său reflectat în medalii, plachete, diplome şi trofee este de-a dreptul impresionant, acestea fiind expuse împreună cu lucrările sale, în fiecare an, în sălile Galeriilor de Artă ale Cercului Militar din Craiova, cu ocazia expoziţiilor retrospective Mihai Dan-Călinescu, ce au loc anual, pe data de 23 aprilie, Ziua Marelui Mucenic Gheorghe, dată când a fost înfiinţat fotoclubul  ce îi poartă numele. Acesta a fost primul fotoclub din ţară, care a luat numele unui mare artist fotograf român, în semn de omagiu şi respect pentru întreaga operă şi activitate a acestui om deosebit.

 

PREŞEDINTELE FOTOCLUBULUI “MIHAI DAN-CĂLINESCU”-Craiova

Col.(r.) MIRCEA ANGHEL – A.FIAP

Galerie Foto